
Zakaj se café+co ukvarja s tem?
- Neposredna podpora zadrug
- Popolna sledljivost porekla kave
- Neposreden stik s pridelovalci in možnost lastne kontrole
- Zahteve trajnostnega kmetovanja
Zanimivosti: Uganda leži v vzhodni Afriki in je oddaljena približno 5.200 km zračne linije. Njena površina meri 241.550 km², v njej pa živi 36 milijonov prebivalcev. Glavno mesto Kampala, leži 35 km severno od ekvatorja. V jeziku pridelovalcev kave iz zadrug Swahili “bulungi” pomeni “zelo dobro (je uspelo)”.
café+co podpira otroke iz zadrug
Zadruge napolnijo surova zrnja kave BULUNGI v 60 kilogramske vreče, ki jih brez posrednikov odpeljejo na obalo Kenije in z ladjo preko Hamburga do Dunaja. Tudi zaradi tega lahko trdimo, da kmetje za svoje pridelke prejmejo pošteno plačilo. Tako lahko zadruga investira v projekte, ki izboljšujejo življenjske pogoje svojih članov, pridelovalcev kave. Eden takšnih projektov je tudi “Banyankole” – izgradnja rezervoarjev za deževnico v desetih osnovnih šolah zadruge. V teh rezervoarjih se shranjuje voda potrebna tako za izboljšanje higienskih pogojev, pa tudi kot vir pitne vode. Ob obisku zadruge v letu 2018 smo café+co podpisali pismo o nameri za znatno finančno podporo projekta. “V ‘café+co’ smo veseli, da smo lahko partner zadrugi in s tem pomagamo krepiti lokalno gospodarstvo v Ugandi. Ponosni smo, da lahko s tem dodamo nekaj k razvoju regije.”, je razložil Fritz Kaltenegger, direktor café+co International Holdinga.

Zakaj je BULUNGI nekaj posebnega?
Kavovec za BULUNGI raste v ekvatorialnem pasu na višini 1400 do 1900 metrov nadmorske višine, v senčnih legah. Raste na majhnih poljih pod listi bananovca matoke, zaradi česar ima izjemno kakovost in značilen okus. Takšen način gojenja se imenuje “gojeno v senci”. Polja obdelujejo in upravljajo kmetje, ki ročno, skrbno pobirajo zrele, rdeče plodove in s tem zagotavljajo kakovost, ki je pomembnejša od donosa. Tak način metode pobiranja zrn se imenuje “posamično pobiranje”. Tudi nadaljnja skrbna predelava v surovo kavo in ročno praženje v pražarni na Dunaju zagotavljajo ob vsakem požirku užitek in misli, ki uhajajo na mala kavna polja v Ugandi. Ko vas BULUNGI prepriča in se odločite za “zelo dobro”, se odločite tudi za posebno trajnost, ki jo zagotavlja. Vsaka skodelice café+co premium kave BULUNGI podpira tudi socialno zavedanje in odgovornost.


V treh minutah nas
pospremite do Ugande
Privoščite si #PERFEKTNOPAVZO – najbolje kar s skodelico café+co kave in se nam ob tem kratkem video posnetku pridružite na kratkem a čudovitem potovanju tam, kjer rastejo in se pobirajo “zelo dobra” BULUNGI kavna zrna.
Zakaj se café+co ukvarja s tem?
- Neposredna podpora zadrug
- Popolna sledljivost porekla kave
- Neposreden stik s pridelovalci in možnost lastne kontrole
- Zahteve trajnostnega kmetovanja
Zanimivosti: Uganda leži v vzhodni Afriki in je oddaljena približno 5.200 km zračne linije. Njena površina meri 241.550 km², v njej pa živi 36 milijonov prebivalcev. Glavno mesto Kampala, leži 35 km severno od ekvatorja. Uradni jezik je angleščina, v jeziku pridelovalcev kave Swahili pa “bulungi” pomeni: “zelo dobro (je uspelo)”.
café+co podpira otroke iz zadrug
BULUNGI surova zrnja kave zadruge napolnijo v 60 kilogramske vreče, ki jih odpeljejo na obalo Kenije in z ladjo preko Hamburga do Dunaja brez posrednikov. Tudi zaradi tega lahko trdimo, da kmetje za svoje pridelke prejmejo pošteno plačilo in tako lahko zadruga tudi investira v projekte, ki izboljšujejo življenjske pogoje svojih članov, pridelovalcev kave. Eden takšnih projektov je tudi “Banyankole” – izgradnja rezervoarjev za deževnico v desetih osnovnih šolah zadruge. V teh rezervoarjih se shranjuje voda potrebna tako za izboljšanje higienskih pogojev, pa tudi kot vir pitne vode. Ob obisku zadruge v letu 2018 smo café+co podpisali pismo o nameri za znatno finančno podporo projekta. “V ‘café+co’ smo veseli, da smo lahko partner zadrugi in s tem pomagamo krepiti lokalno gospodarstvo v Ugandi. Ponosni smo, da lahko s tem dodamo nekaj k razvoju regije”, je razložil Fritz Kaltenegger, direktor café+co International Holdinga.
Zakaj je BULUNGI nekaj posebnega?
Kavovec za BULUNGI raste v ekvatorialnem pasu na višini 1400 do 1900 metrov nadmorske višine, v senčnih legah. Raste na majhnih poljih pod listi bananovca matoke, zaradi česar ima izjemno kakovost in značilen okus. Takšen način gojenja se imenuje “gojeno v senci”. Polja obdelujejo in upravljajo kmetje, ki ročno, skrbno pobirajo zrele, rdeče plodove in s tem zagotavljajo kakovost, ki je pomembnejša od donosa. Tak način metode pobiranja zrn se imenuje “posamično pobiranje”. Tudi nadaljnja skrbna predelava v surovo kavo in ročno praženje v pražarni na Dunaju zagotavljajo ob vsakem požirku užitek in misli, ki uhajajo na mala kavna polja v Ugandi. Ko vas BULUNGI prepriča in se odločite za “zelo dobro”, se odločite tudi za posebno trajnost, ki jo zagotavlja. Vsaka skodelice café+co premium kave BULUNGI podpira tudi socialno zavedanje in odgovornost.

V treh minutah nas
pospremite do Ugande
Privoščite si #PERFEKTNAPAVZA – najbolje kar s skodelico café+co kave in se nam ob tem kratkem video posnetku pridružite na kratkem a čudovitem potovanju tam, kjer rastejo in se pobirajo “zelo dobra” BULUNGI kavna zrna.